



Terms of Reference (ToR) Co Trainer (Consultancy) Political Cadre Development Program (PCDP)

Title: District level trainings for young and lower cadre of political workers

Project Area: Strengthening Constitutional Structures: The democratic competences

of politicians, especially young and newly elected ones, are

strengthened.

Time frame: 15.06.2022-31.08.2022

Requirement: Consultant: A junior expert on good governance and democratic

devolution (federal constitutional structures) as **Co Trainer**

Location: Four districts in the Punjab Province

1. CONTEXT

As a part of political education of lower and middle cadre of political parties, The Shaoor Foundation for Education and Awareness (SFEA) and Hanns Seidel Foundation Pakistan (HSF) have jointly conducted trainings related to democratic devolution, 18th amendment provincial subjects, devolution / local government system in Multan, Sahiwal and Okara districts for Punjab political office bearers. In the next step, this project is being expanded to more districts in the provinces of Punjab and Khyber Pakhtunkhwa.

The proposed activities will equip the lower cadre of political parties and political influencers with essential concepts of democratic devolution, 18th Constitutional Amendment devolved matters, local government system, and other relevant subjects including governance issues, identification and resolution techniques.

2. OBJECTIVES

To strengthen the capacity of the district level local political influencers/party members through divisional training on democratic devolution, provincial autonomy, and local government in the context of the 18th constitutional amendment to better understand local governance issues and play an effective role for their resolution at the grass-root level.

3. ACTIVITY DETAILS

The three-day training plan includes learning material pertaining to democratic devolution and other related subjects. It would comprise the combination of the academic with the pragmatic

TOR: Lead Trainer and Co Trainer, PCDP

skills/perspective, to enable the participants to get sensitized to the training topics, accumulate learnings on the topic, and acquire skills to be able to understand and educate themselves regarding the subject.

A Draft Program of the training is attached as Annex-I.

4. TIMELINE

Services of the Co-Trainer are required for the following five trainings in 2022. The services are subject to the feasibility of these trainings.

The dates for each training will be finalized by HSF and SFEA at least two weeks before it takes place, considering factors such as the COVID-19 related SOPs, hotel availability, participants availability or similar in the selected district(s). The districts and tentative timelines are the following:

- I. Lahore, June 2022
- II. Faisalabad, June 2022
- III. Sargodha, July 2022
- IV. Bahawalpur, July-Aug 2022

5. QUALIFICATION AND EXPERIENCE REQUIREMENTS

- Masters degree in social sciences, LLB or any other related field
- At least five years of demonstrated training experience
- Knowledge of Pakistan's political system
- Excellent communication and training skills
- Solid knowledge and understanding of Pakistan's Constitution and political system
- Working experience with political stakeholders including office bearers and law makers

6. RESPONSIBILITIES AND EXPECTATIONS

For each training, the Consultant's work (three (3) working days, five (5) hours per day) will comprise of: moderating the sessions and supporting the lead trainer in training one (1) hour per day, facilitation in group work (1.5 hours per day), leading the sessions assigned (one (1) hour per day), report (0.5 hours per day), assist in pre and post assessment and other evaluations (one (1) hour) and necessary practical event preparations and wrapping-up (one (1) hour per day).

This work will include:

- I. Main moderation and supporting the lead trainer: The consultant will support the lead trainer in each training session by moderating the sessions, the time includes one (1) hour per day.
- II. Facilitation in group activities: The consultant will be responsible to conduct group activities of the training sessions. The time includes 1.5 hours per day spread over multiple sessions.
- III. Delivery of assigned training content: The consultant will be required to conduct the assigned training sessions as per agenda of the training. This includes lectures/presentations/group work

- and any other forms of content delivery assigned by lead consultant and/or organizers. The time for this deliverable will be one (1) hour per day spread across multiple sessions.
- IV. Immediately after assigned content delivery session, an interactive session for at least 15 minutes (including questions and answers) with the audience. The time for this deliverable will be 0.5 hour per day spread across multiple sessions.
- V. The Consultant shall report in writing after training highlighting the major proceedings and outcome of the training. This will need a 0.5 hours' time period per day in average for each training.
- VI. The consultant shall assist in pre-and post-assessment of the training and necessary practical event preparations and wrapping-up (0.5 hour per day).
- VII. At the end of the consultancy period the Consultant shall submit a final report in writing to the HSF in a report format template shared by HSF. This task is based on the event feedback of V and covered by the time calculation of IV.

7. APPLICATION FORMAT

Individual applications:

- (i) Proposal
- (ii) CV
- (iii) Daily rate
- (iv) Geographical preference, time period preference

Annex I – PCDP Training Draft Program

PCDP Training 2022

Agenda: Three- Day training for Facilitating Political Cadre Development Process through Democratic Education

Training Themes: Democratic Devolution, 18th Constitutional Amendment and Provincial Autonomy, Local Government System and Citizen's Role in Good Governance and Improving Local Service Delivery

Organized by:

Hanns Seidel Foundation (HSF) Pakistan

and

Shaoor Foundation for Education and Awareness (SFEA)

Day 1 Democratic Devolution in Pakistan

S#	Title	Duration	Timing
	Welcome and Introduction	10 min	
	Opening Remarks and Project Introduction	10 min	
1.	Overview of the training course	10 min	10:00 – 10:45
	Trainers' and Participants' Introduction	15 min	
2.	Norms Setting	10 min	10:45-10:55
3.	Expectations	15 min	10:55-11:10
4.	Workshop Objectives	20 min	11:10-11:30
	Tea Break	15 min	11:30-11:45
5.	State of democracy in Pakistan	25 min	11:45-12:10
6.	Understanding devolution: theory and practices	60 min	12:10-1:10
	• Concepts		

TOR: Lead Trainer and Co Trainer, PCDP

	 History of devolution in Pakistan: Key focus on devolution in18th amendment Democratic devolution: Institutional, administrative and fiscal aspect 		
7.	Question answer/Open discussion	20 min	1:10-1:30
	Lunch	40 min	1:30-2:10
8.	SWOT analysis of Democracy Group work and presentations /Discussion/feedback	60 min	2:10-3:10
9.	Understanding role of Council of common interests: as a conflict resolution mechanism Q/A and open discussion	50 min	3:10-4:00
10.	Provincial autonomy and related conflicts Q/A and open discussion	30 min	4:00-4:30
11.	Closing: Overview of the day 2 sessions & Tea	15 min	4:30-4:45

Day 2 18th Constitutional Amendment and Provincial Autonomy

S#	Title	Duration	Timing
1.	Opening (Recap of Day 1 by Volunteers from participants)	30 min	9:30-10:00
2.	Understanding 18 th Constitutional amendment:	60 min	10:00-11:00
	Context and content		
	Q/A and open discussion		
	Tea Break	15 min	11:00-11:15
3.	Democratic Devolution in Pakistan (SWOT	60 min	11:15-12:15
	analysis)		
	Group work and presentations		
	/Discussion/feedback		
4.	Documentary on diversity and federalism	60 min	12:15-1:15
	Q/A and open discussion		

	Lunch Break	45 min	1:15-2:00
5.	Orientation and discussion on Political parties' understanding on 18 th constitutional amendment Federal and provincial roles and responsibilities Q/A and open discussion	60 min	2:00-3:00
6.	Impact of 18 th constitutional amendment (Fiscal/NFC award, legal, administrative and policies etc) Implications of 18 th amendment: Institutional, fiscal and service delivery Q/A and open discussion	75 min	3:00-4:15
7.	Way forward: Potential and Pitfalls Implementation and challenges Q/A and open discussion	30 min	4:15-4:45
8	Closing and Tea		

Day 3 Understanding Local Government system

S#	Title	Duration	Timing
1.	Opening (Recap of Day 2)	30 min	9:30-10:00
2.	Local Government system: introduction and legal status Q/A and open discussion	60 min	10:00-11:00
	Tea Break	15 min	11:00-11:15

Orientation on Legislation in the provinces Structure of the L G system Financial and administrative aspect Service delivery Q/A and open discussion 4. Group Discussion in small groups Citizens role in good governance and improving local service delivery 5. Presentations, Q/A and open discussion 15 min 1:15- 1:30 6. Lunch and Prey Break 60 min 1:30-2:30 6. What is active Citizenship in self-rule? 30 min 2:30-3:00 7. Elements of good governance and identification of local government issues Role of civil society and political parties Q/A and open discussion Closing and Certificate Distribution 30 min 3:30-4:00	3.		60 min	11:15-12:15
Structure of the L G system Financial and administrative aspect Service delivery Q/A and open discussion 4. Group Discussion in small groups Challenges and opportunities Citizens role in good governance and improving local service delivery 5. Presentations, Q/A and open discussion 15 min 1:15- 1:30 6. Lunch and Prey Break 60 min 1:30-2:30 6. What is active Citizenship in self-rule? 30 min 2:30-3:00 Q/A and open discussion 7. Elements of good governance and identification of local government issues Role of civil society and political parties Q/A and open discussion		Orientation on		
Financial and administrative aspect Service delivery Q/A and open discussion 4. Group Discussion in small groups Challenges and opportunities Citizens role in good governance and improving local service delivery 5. Presentations, Q/A and open discussion 15 min 1:15- 1:30 6. Lunch and Prey Break 60 min 1:30-2:30 6. What is active Citizenship in self-rule? 30 min 2:30-3:00 Q/A and open discussion 7. Elements of good governance and identification of local government issues Role of civil society and political parties Q/A and open discussion		Legislation in the provinces		
Service delivery Q/A and open discussion 4. Group Discussion in small groups		Structure of the L G system		
4. Group Discussion in small groups • Challenges and opportunities • Citizens role in good governance and improving local service delivery 5. Presentations, Q/A and open discussion 15 min 1:15- 1:30 6. Lunch and Prey Break 60 min 1:30-2:30 6. What is active Citizenship in self-rule? 30 min 2:30-3:00 Q/A and open discussion 7. Elements of good governance and identification of local government issues Role of civil society and political parties Q/A and open discussion		Financial and administrative aspect		
4. Group Discussion in small groups • Challenges and opportunities • Citizens role in good governance and improving local service delivery 5. Presentations, Q/A and open discussion 15 min 1:15- 1:30 6. Lunch and Prey Break 60 min 1:30-2:30 6. What is active Citizenship in self-rule? 30 min 2:30-3:00 Q/A and open discussion 7. Elements of good governance and identification of local government issues Role of civil society and political parties Q/A and open discussion		Service delivery		
4. Group Discussion in small groups • Challenges and opportunities • Citizens role in good governance and improving local service delivery 5. Presentations, Q/A and open discussion 15 min 1:15- 1:30 6. Lunch and Prey Break 60 min 1:30-2:30 6. What is active Citizenship in self-rule? 30 min 2:30-3:00 Q/A and open discussion 7. Elements of good governance and identification of local government issues Role of civil society and political parties Q/A and open discussion				
 Challenges and opportunities Citizens role in good governance and improving local service delivery Presentations, Q/A and open discussion Lunch and Prey Break What is active Citizenship in self-rule? Q/A and open discussion Elements of good governance and identification of local government issues Role of civil society and political parties Q/A and open discussion 		Q/A and open discussion		
 Challenges and opportunities Citizens role in good governance and improving local service delivery Presentations, Q/A and open discussion Lunch and Prey Break What is active Citizenship in self-rule? Q/A and open discussion Elements of good governance and identification of local government issues Role of civil society and political parties Q/A and open discussion 				
 Challenges and opportunities Citizens role in good governance and improving local service delivery Presentations, Q/A and open discussion Lunch and Prey Break What is active Citizenship in self-rule? Q/A and open discussion Elements of good governance and identification of local government issues Role of civil society and political parties Q/A and open discussion 	4	Group Discussion in small groups	60 min	12:15-1:15
Citizens role in good governance and improving local service delivery 5. Presentations, Q/A and open discussion 15 min 1:15- 1:30 6. Lunch and Prey Break 60 min 1:30-2:30 6. What is active Citizenship in self-rule? 30 min 2:30-3:00 Q/A and open discussion 7. Elements of good governance and identification of local government issues Role of civil society and political parties Q/A and open discussion	7.		00 111111	12.13 1.13
improving local service delivery 5. Presentations, Q/A and open discussion 6. Lunch and Prey Break 60 min 1:30-2:30 6. What is active Citizenship in self-rule? 30 min 2:30-3:00 Q/A and open discussion 7. Elements of good governance and identification of local government issues Role of civil society and political parties Q/A and open discussion				
5. Presentations, Q/A and open discussion 6. Lunch and Prey Break 6. What is active Citizenship in self-rule? 7. Elements of good governance and identification of local government issues Role of civil society and political parties Q/A and open discussion 15 min 1:15- 1:30 2:30-2:30 30 min 3:00-3:30				
6. Lunch and Prey Break 60 min 1:30-2:30 6. What is active Citizenship in self-rule? 30 min 2:30-3:00 Q/A and open discussion 7. Elements of good governance and identification of local government issues Role of civil society and political parties Q/A and open discussion		improving local service delivery		
6. Lunch and Prey Break 60 min 1:30-2:30 6. What is active Citizenship in self-rule? 30 min 2:30-3:00 Q/A and open discussion 7. Elements of good governance and identification of local government issues Role of civil society and political parties Q/A and open discussion				
6. What is active Citizenship in self-rule? 30 min 2:30-3:00 Q/A and open discussion 7. Elements of good governance and identification of local government issues Role of civil society and political parties Q/A and open discussion	5.	Presentations, Q/A and open discussion	15 min	1:15- 1:30
6. What is active Citizenship in self-rule? 30 min 2:30-3:00 Q/A and open discussion 7. Elements of good governance and identification of local government issues Role of civil society and political parties Q/A and open discussion				
Q/A and open discussion 7. Elements of good governance and identification of local government issues Role of civil society and political parties Q/A and open discussion	6.	Lunch and Prey Break	60 min	1:30-2:30
7. Elements of good governance and identification of local government issues Role of civil society and political parties Q/A and open discussion	6.	What is active Citizenship in self-rule?	30 min	2:30-3:00
7. Elements of good governance and identification of local government issues Role of civil society and political parties Q/A and open discussion				
of local government issues Role of civil society and political parties Q/A and open discussion		Q/A and open discussion		
of local government issues Role of civil society and political parties Q/A and open discussion	7		20 min	2.00.2.20
Role of civil society and political parties Q/A and open discussion	/.		30 min	3:00-3:30
Q/A and open discussion		or local government issues		
Q/A and open discussion		Role of civil society and political parties		
		, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,		
Closing and Certificate Distribution 30 min 3:30-4:00		Q/A and open discussion		
		Closing and Certificate Distribution	30 min	3:30-4:00